25 november 2024
Afname ZZP opdrachten in 2025
De Wet DBA en de bijbehorende uitdagingen zijn inmiddels al jarenlang onderwerp van gesprek. Voor veel ZZP’ers en opdrachtgevers is het bekende kost; onduidelijkheid over wat nu precies een zelfstandige arbeidsrelatie is en de bijbehorende zorgen over mogelijke naheffingen en boetes.
Vanaf 1 januari 2025 is het zover; de Belastingdienst stopt met het handhavingsmortuarium. Wat betekent dat? Daadwerkelijk strenger handhaven! Dit zorgt inmiddels voor de nodige onrust op de arbeidsmarkt. De vraag naar ZZP’ers (met inzet in 2025) neemt nu al flink af. Op zich logisch, want opdrachtgevers willen geen risico lopen op naheffingen en boetes van de Belastingdienst. Het zet niet alleen ZZP’ers onder druk, maar dwingt opdrachtgevers ook om duidelijke keuzes te maken.
Hoewel het doel van de wet – schijnzelfstandigheid tegengaan – op papier logisch klinkt (er zijn immers genoeg voorbeelden te benoemen waar zelfstandigheid helemaal niet zo zelfstandig is), blijft de grote vraag hoe het in de praktijk gaat uitpakken. Want hoe serieus moeten we die strenge handhaving echt nemen?
Hoe heet wordt de soep echt opgediend?
Oké, de plannen klinken vergaand, maar wordt het echt zo streng? De Belastingdienst heeft al jaren moeite om grip te krijgen op dit soort zaken. Denk maar terug aan 2016, toen de VAR werd vervangen door de Wet DBA. Er was toen zoveel gedoe en verwarring dat het kabinet besloot om de handhaving maar uit te stellen.
Ook de politiek speelt een belangrijke rol in de discussie rondom ZZP’ers en schijnzelfstandigheid, die al jaren een prominent onderwerp vormt binnen de bredere hervormingsdiscussie op de arbeidsmarkt. Tot op heden hebben politieke keuzes voornamelijk geleid tot tijdelijke oplossingen en het uitstellen van structurele maatregelen. Zo heeft de Raad van State recentelijk nog, op 11 november jl., in een advies aan het kabinet benadrukt dat een fundamentele aanpak ontbreekt. Dit advies richt zich onder meer op wetsvoorstellen zoals de Wet DBA en de Wet VBAR (die bedoeld is om meer duidelijkheid te scheppen over de scheidslijn tussen zelfstandigen en werknemers).
Verder komt er nog eens bij dat de Belastingdienst kampt met een gebrek aan capaciteit en een overvolle agenda. Naast de Wet DBA hebben ze nog genoeg andere prioriteiten. Het controleren van individuele arbeidsrelaties is een enorme klus, zowel qua tijd als juridische complexiteit. Alles hangt af van interpretaties; wat betekent ‘gezagsverhouding’ precies? En hoe bepaal je of iemand écht zelfstandig is? Het is niet bepaald zwart-wit. De Raad van State schrijft hierover dat er voor de uitvoerbaarheid van de wet DBA en de Wet VBAR nog veel onduidelijk is, terwijl het handhavingsmortuarium toch echt over ruim een maand wordt afgeschaft.
Het blijft dus de vraag of die strenge controles in de praktijk écht grootschalig én effectief uitgevoerd kunnen worden.
Overweeg je toch loondienst?
Ondertussen is het slim om als ZZP’er voorbereid te zijn. Zeker nu opdrachtgevers voorzichtiger worden met het inhuren van zelfstandigen. Als je meer zekerheid zoekt, is dit misschien wel het moment om loondienst te overwegen. Een vast inkomen, minder administratieve rompslomp en sociale zekerheden zijn aantrekkelijk als je toe bent aan meer structuur. Maar uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze, afhankelijk van jouw situatie.
Qualified People helpt je verder!
Of je nu ZZP’er blijft of nadenkt over loondienst: bij Qualified People staan we voor je klaar. We helpen je met het vinden van passende functies en loodsen je door alle complexe regels heen. Ook voor opdrachtgevers bieden we oplossingen, van veilig samenwerken met zelfstandigen tot het aantrekken van nieuw talent.
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw toekomst vorm kunnen geven. Wij zorgen dat je voorbereid bent op de uitdagingen van morgen én de kansen die daarbij horen.